راهکارهای موثر برای رفع ترکهای پوستی
فهرست مطالب
خیلی از تغییرات ناگهانی در بدن از قبیل وزن، باعث کشیدیگی پوست میشود. کلاژن پروتئینی است که به ایجاد حالت کسشانی پوست کمک کرده و اگر پوست به اندازه کافی این پروتئین را نداشته باشد به علت ایجاد تغییرات به وجود آمده دچار ترکخوردگی خواهد شد. سایر عوامل مانند بارداری، جراحی کاشت سینه (پروتز)، بدن سازی، مقدار بالای استروئید و سندروم مارفان(یک نوع بیماری ژنتیکی که بافت پوست را ضعیف میکند) در ایجاد ترکخوردگی پوست دخیل هستند. توجه داشته باشیدکه این رگههای موجود در پوست ممکن است به رنگهای متفاوتی دیده شود و با گذشت زمان از حالت قرمز رنگ به صورتی یا بنفش مایل به آبی تغییر پیدا کنند و همواره کوچکتر و کمرنگتر شوند. این قبیل ترکها در بسیاری از بخشهای بدن چون بازوها پشت، سینه، باسن، رانها،شکم و بالاتنه به وجود میآیند و اگر شما مدت طولانی است که از استروئیدهای خوراکی یا موضعی استفاده میکنید، این ترکها به علت کورتیزول بالا به وجود آمدهاند.
ترکهای پوستی در چه افرادی بیشتر است؟
در میان خانمها به ویژه در دوران بارداری ایجاد ترکهای پوستی بیشتر بوده به دلیل اینکه در این دوران با بزرگ شدن جنین پوست کشیده شده و همچنین با تغییرات هورمونی بافت پوست به شدت ضعیف میشود و ترکهای پوستی به وجود میآیند. به خاطر داشته بشاید که پوست هر قسمتی از بدن در دوران بارداری که دچار افزایش وزن شود در معرض ترکخوردگی قرار دارد. اما خب احتمال این وجود دارد که با زایمان و کاهش وزن این نوع ترکها ناپدید شوند.
در حالت کلی ترکهای پوستی در افرادی که مبتلا به چاقی هستند، بیشتر ایجاد میشود. افرادی که بدنسازی میکنند به دلیل اینکه چربی کمی دارند در قسمتهایی که ماهیچهها بزرگتر شدهاند، دچار ترک پوستی خواهند شد.
در کودکان و نوجوانانی که دچار افزایش ناگهانی در قد یا وزن خود شده به ویژه در دوران بلوغ نیز ترکهای پوستی ایجاد میشود. شدت عارضه ترک پوستی در دوران بارداری یا چاقی و لاغری به عوامل زیر بستگی دارد:
- عوامل موروثی و اختلالات ژنیتکی
- شدت تغییرات هورمون
- مقدار ترشح هورمون کورتیزون (هورمونی است که توسط غدد فوق کلیوی ترشح شده و حالت ارتجاعی پوست را از بین میبرند.)
- جنسیت (این عارضه بیشتر در زنان دیده میشود. زیراکه تغییرات هورمونی در بانوان بنا به دلایل متفاوت از جمله بارداری بیشتر دیده میشود.)
- اضافه وزن یا چاقی بیش از اندازه
- لاغری ناگهانی
- مرد استفاده قرار دادان، داروهای خاص برای مدت زمان طولانی مانند کورتون
برای اینکه ترکهای پوستی از بین بروند چه باید کرد؟
به طور کلی، هنگامی که مواد مغذی به پوست نرسد و مسیر آنها در رگهای خونی زیر پوست مسدود شود، ترکهای پوستی در بخشهای مختلف بدن ایجاد میشود. این نوع ترکها معمولا در قسمتهایی مانند شکم به وضوح مشاهده شده که ممکن است به سرعت درمان نشوند. احتمال ابتلای سایر بخشهای بدن به این نوع عارضه نیز وجود دارد:
استفاده از ترتینوئین:
کرمهای ترتینوئین حاوی رتینوئید بوده که این مدل کرمها ترکهایی را که به تازگی ایجاد شدهاند محو کرده، اما توجه داشته باشید که ممکن است پوست را قرمز و دچار التهاب کند. این نوع کرمها برای از بین بردن چین و چروک صورت نیز بسیار منناسب هستند.
تقویتکننده کلاژن:
strivection و دانه لوپن (ترمس)، عصارههایی هستند که کلاژن پوست را تا حدی بسیاری افزایش میدهند، اما به صورت دقیق نمیتوان گفت که در از بین بردن یا جوگیری از ترکهای پوستی نقش دارند.
سنتلا آسیاتیکا:
این نوع روغن گیاهی به افزایش سلول در بدن کمک کرده و باعث تولید کلاژن و ساخته شدن بافتهای پوستی میشود. اکثر افراد از این نوع روغن جهت درمان زخم استفاده میکنند. کرمهایی که حتی بدون نسخه در داروخانهها عرضه میشوند از قبیل سنتلا آسیاتیکا از مدل کرمهایی هستند اما شواهد زیادی در تاثیرگذاری آنها بر روی ترکهای پوستی وجود دارد.
کره کاکائو:
این کرمهای طبیعی موجب نرم و مرطوب شدن پوست شده و تاثیر بسیار زیادی در از بین بردن و یا جلوگیری از ایجاد ترکهای پوستی دارند. غیر از کره کاکائو از سایر روغنهای طبیعی همچون روغن زیتون، ویتامینE و شیباتر میتوان استفاده کرد.
روشهای درمان خانگی برای رفع ترکهای پوستی
برای رفع استریا یا همان ترکهای پوستی، روشها و راهکارهای متفاوتی در علم پزشکی و درمان خانگی وجود دارد. نکته قابل توجه این است که قبل درمان در ابتدا علت ایجاد این عارضهها را حتما شناسایی کرده و سپس درمان خود را چه به صورت خانگی و چه به شیوه پزشکی آغاز کنید، زیرا در غیر اینصورت احتمال نتیجه گرفتن از فرایند درمان وجود دارد.
ویتامین A
به خاطر داشته باشید که ویتامینA دارای رتینوئید بوده و با استفاده موضعی از این ویتامینA یا استفاده خوراکی از آن شما میتوانید به طرز بسیار موثری به سلامت ظاهر و پوست خود کمک کنید. هویج و سیبزمینی شیرین منبع ویتامینA است.
استفاده از شکر:
تعداد زیادی از افراد مواد موجود در شکر را یک روش میکرودرم ابریژن هومیوپاتی میدانند و به همین دلیل متخصصان پوست با دستگاه میکرودرم آن را انجام میدهند.
شما با کمک اسکراب شکر به راحتی میتوانید به طور طبیعی میکرودرم انجام دهید و لایه سطحی پوست خود را با کشیدن آن بر روی دست بتراشید.
برای این کار، کافی است که یک فنجان شکر را با روغن بادام یا روغن نارگیل مخلوط کنید به طوری که حالت آن شبیه به شنهای خیس ساحل شود و بعد از گذشت چند دقیقه، مقداری آبلیمو به ترکیب مربوطه اضافه کنید. سپس اسکراب به دست آمده را بر روی بخشهای ترکدار بدن بکشید. چندین با در هفته و هر بار به مدت 8 تا 10 دقیقه در حمام، اسکراب کردن پوست را تکرار کنید.
آلوئهورا:
آلوئهورا دارای خاصیت نرمکنندگی بوده که برای پوست بسیار مفید بوده و جنبه درمانی دارد. به دلیل خواص معجزهآسای این گیاه میتوان آن را در بهبود ترکهای پوستی استفاده کرد. عصاره گیاه آلوئهورا را خارج کنید و آن را بر روی پوست خود بعد از استحمام قرار بدهید.
روغن نارگیل و بادام تلخ:
روغن نارگیل خواص درمانی بسیاری داشته و موجب کاهش طول درمان نیزخواهد شد. شما با استفاده از روغن نارگیل بکر که موادشمیایی و گرما در تهیه آن به کار برده میشود، استفاده کنید ترکهای پوستی شما به مرور زمان کاملا از بین خواد رفت.
طبق بررسیهای انجام شده، پوست بانوانی که در دوران بارداری، شکم خود را با روغن بادام تلخ ماساژ میدهند، نسبت به خانمهایی که بدون ماساژ از این روغن استفاده میکنند، کمتر دچار ترکخوردگی پوستی میشوند. البته لازم به ذکر است بدانید که با بالا رفتن سن میزان کلاژن در بدن کاهش مییابد و به همین دلیل اسیدهیالورونیک به ساخت کلاژن کمک میکند.
ترکهای پوستی چرا ایجاد میشوند؟
شواهد و مدارک متفاوتی وجود دارد که عوامل ایجاد ترکهای پوستی را مشخص کند اما به هر حال شواهدی نیاز است تا علت ایجاد این ترکهای پوستی را تایید کند. همان طور که در بالا اشاره کردیم، اکثر آنها در دوران بارداری بر روی سینهها و شکم شکل میگیرند و علت آن نیز در اکثر موارد هورمونی بوده زیرا، در دوران بارداری نقش هورمونها، نرم کردن کلاژن بوده تا بافتها این توانایی را داشته باشند و برای زایمان نوزاد کشسانی خوبی وجود داشته باشد.
بعضی از خانمها در بدن خود کلاژنهای ضعیفی دارند که نسبت به سایر افراد در دوران بارداری، تارهایی بر روی شکم ایجاد میشود. همچنین ترکهای پوستی در افرادی که بدنساز هستند و دچار تغییر وزن ناگهانی میشوند، بیشتر بوده و مصرف استروئیدها احتمال ایجاد آنها را زیادتر میکند.
موارد زیر میتواند در ایجاد ترکهای پوستی دخیل باشد:
- پیشینه خانوادگی
- بیماری های مزمن
- شاخص توده بدنی (BMI) قبل از بارداری
- وزن نوزاد متولد شده در خانم های باردار
این عوامل میتواند با درجه بالای کشش پوست در خانمهایی که وزن زیادی دارند و به طبع دارای نوازد بزرگتری هستند نمایان شود و همچنین با تغییرات مرتبط با سن در کلاژن بافت پوست، احتمال ایجاد و بروز این ترکها، تحت تاثیر قرار داده میشود.