ترکپا از مشکلات رایجی است که در بین افراد به دور از جنسیت و سن وجود دارد که اگر مراقبتهای لازم جهت درمان ترک پا انجام نشود با بالا رفتن سن، ممکن است وضعیت آن بدتر و وخیمتر نیز شود. با توجه به موارد گزارش شده، ترکهای پا در خانمها رایجتر میباشد. خیلی از افراد برای درمان ترک پای خود تلاش چندانی نمیکنند و ازنظر آنها، موضوع شاید چندان مهمی نباشد اما در حقیقت این مشکل علاوه بر پوسته پوسته شدن و ظاهر نامناسبی که به پاها میدهد با شدت گرفتن آن و اگر در طول این مدت تلاشی برای درمان آن صورت نگرفته باشد با گذشت زمان حتی راه رفتن با پاهای برهنه آزاردهنده خواهد شد و موجب ایجاد درد در آن ناحیه خواهد شد.
ترک پا چگونه ایجاد میشود؟
توجه داشته باشید که اولین علائم ترکپا، زخیم و خشک شدن پوست در قسمت پاشنه پا است که به نام علمی کالوس شناخته میشود. چربیهای زیر پاشنهپا در هنگامی که شما راه میروید یا حرکت میکنید، پخش شده و این عمل باعث شده تا کالوس ترک بخورد. یک سری عوامل دیگر وجود دارد که در ایجاد ترکپا دخیل هستند از قبیل :
ایستادن به مدت طولانی
کمبود ویتامینها و داشتن عفونت قارچی
کمککاری تیروئید
بیماری پوست درماتیت اتوپیک و پسوریازیس
چاقی، پیری، بارداری
راه رفتن با پاهای برهنه
کفشهای تابستانی یا صندل
استحمام طولانی مدت با آب داغ
استفاده از مواد شوینده و صابونهای قوی که چربی پوست را از بین میبرند
کفشهای نامناسبی که سایز درستی ندارند یا در بخش پاشنه راحت و نرم نیستند
خشک شدن پوست به دلیل شرایط آب و هوایی در محل زندگی مانند هوای سرد یا مرطوب
شما با داشتن هر کدام از این عوامل در صورتی که رطوبترسانی لازم را به پاشنه پا را در برنامه روتین روزانه خود قرار ندهید بدون شک با مشکل جدی ترکپا مواجه خواهید شد. طبق نظر پزشکی یکی از دلایل رایج خشکی پوست، قند خون بالا و گردش ضعیف آن ناشی از بیماری دیابت است. گاهی اوقات پیش میآید که افراد به دلیل آسیب سیستم عصبی احساس درد، خشکی و ترک پا را متوجه نشوند و در آینده برای درمان این درد با مشکل مواجه شوند.
این مسئله به همین جا ختم نمیشود و ترک پا میتواند علاوه بر خارش و درد و پوسته پوسته شدن با خونریزی، التهاب و قرمزی بیش از حد همراه شود. هنگامی که وخامت ترکپا به بالاترین میزان خود برسد، امکان این وجود دارد که اعصاب و گیرندههای حسی در پاشنه پا کاملا از بین برود و فرد را دچار عفونتهای سلولیتی کند و باعث ایجاد زخم پای دیابتی بشود. عفونتهایی که در زمان ترکپا نمایان میشوند شامل قرمزی و تورم، درد و گرما باشد که در این شرایط بدون فوت وقت باید به پزشک مراجعه کرده و برای درمان ترکپای خود پیش بروید.
چگونه از ایجاد ترکپا جلوگیری کنیم؟
تا به اینجا متوجه شدیم که یکی از روشهای مهم برای رفع ترکپا پیشگیری از آن است در بسیاری از واقع اگر در زمان مناسب ترکپای خود را تشخیص بدهید اصلا مسئله نگرانکنندهای نبوده و به راحتی با روشهای خانگی میتوانید آن را بهبود ببخشید. باید حتما صبور باشید زیرا در اکثر مواقع ممکن است درمان چند هفته طول بکشد تا نتیجه مدنظر حاصل شود. هرچند باید این نکته را به خاطر داشته باشید که این درمانها تضمینی نبوده و شما لازم است پیش از آنکه دچار ترکپا شوید، مراقبتهای لازمه را به بهترین نحو انجام بدهید.
هر آنچه که شما میپوشید از جمله کفش، جوراب، دمپایی، صندل و… از اهمیت زیادی برخوردار بوده، پس در انتخاب آنها باید دقت داشته باشید. افرادی که ترکپا دارند حتی به صورت جزئی باید به دنبال پاپوشهایی باشند که دقیقا به اندازه پاهایشان باشد و بتواند از پاشنه پا محافظت کند. همیشه کفشهایی را انتخاب کنید که در قسمت پاشنه محکم و پهن باشند و لایه محافظتی برای پاشنه را دارند.
سعی داشته باشید تا حد امکان از پوشیدن صندل خودداری کنید به این دلیل که باعث افزایش ریسک ابتلا به خشکی و سایده شدن پوست پا میشود. پوشیدن کفشهای پاشنه باز که اصلا لایه محافظتی از پاشنه را ندارند اصلا توصیه نمیشود و کفشهای پاشنه بلندی که در قسمت پاشنه نازک شده و بیش از حد تنگ هستند و آن قسمت را تحت فشار قرار میدهند.
در هیچ موقعیتی برای مدت زمان طولانی در یک وضعیت به طور ثابت نایستید و کرمهای مرطوبکننده و آبرسان قوی را مورد ستفاده قرار بدهید و حتما جوراب بپوشید تا رطوبت مربوطه حفظ شود. اگر شما جز افراد دیابتی هستید هر روز پاهای خود را چک و بررسی کنید تا در صورتی مشاهده خشکی پوست سریعتر به رفع آن بپردازید. یکی از نکات خیلی مهم این است که به مقدار کافی آب بنوشید تا رطوبت بدن و پوست شما تامین شود و سعی کنید هفتهای چند بار در هنگام استحمام از سنگپا استفاده کنید تا سلولهای مرده پوست برداشته شود و نرمی بیشتری بر روی پا باقی بگذارد.
درمانهای خانگی بر رفع و درمان ترک پا
در طب سنتی درمان ترک کف پا به نوعی همان استفاده از روشهای خانگی بوده و اولین روش آن استفاده از کرمهای مرطوب کننده است. آن دسته از کرمهایی که دارای ویتامین هستند و یا پمادهای مخصوص ترکپا که دارای مواد رطوبترسانی بوده و موجب نرم شدن و لایه برداری سلولهای مردهی پا خواهد شد. ترکیبات مفیدی که برای درمان ترکپا میتوانید مورد استفاده قرار بدهید، سالیسیلیک اسید، آلفا هیدروکسی اسید و ساکاریدها هستند.
برای درمان ترکپا بهتر است که این قبیل کرمها را در صبح به پاهای خود بمالید تا خاصیت ارتجاعی پوست پا را قبل از راه رفتن و شروع فعالیتهای روزمره بیشتر کند. به خاطر داشته باشید که رطوبتدهی و آبرسانی حتما چند مرتبه در روز تکرار کنید و از مدل کفشهایی استفاده کنید که از پاهای شما در مقابل عوامل خارجی محافظت کند. گاهی اوقات در اکثر افراد پیش میآید که بعد استفاده از کرمهای مربوطه خارش یا گزگز شدن را احساس کنند در این مواقع اصلا نگران نباشید چون یک حالت طبیعی بوده ولی در هر صورت اگر حس کردید این موارد برایتان آزاردهنده بوده و واکنش شدیدتری در شما به وجود آمده با پزشک مشورت کرده و طبق نظر آنها مصرف کرمها ها کم یا قطع کنید.
لایهبرداری و استفاده از عسل برای رفع ترکپا
امروزه برای لایهبرداری پوست استفاده از دستگاههای مخصوص بسیار پرطرفدار شده که بعد از لایه برداری توسط این دستگاهها، آبرسانی کامل به پوست انجام میشود. استفاده از روش تشت آب همراه با سوهان و سنگ پا یکی از روشهای خانگی بسایر موثر برای از بین بردن پوستهای مرده پا میباشد که به راحتی میتوانید آن را در منزل انجام بدهید. استفاده از اسکرابهای مخصوص که عمل لایهبرداری سلولهای مرده را به خوبی انجام یدهد و کاری میکند قسمت زبر و زخیم ایجاد شده بر روی پوست از بین برود.
همه ما موادی را که برای رمان ترکپا به کار میبریم با هدف رطوبترسانی و نرمکردن پوست بوده و بعضی از مواد طبیعی وجود دارد که به سادگی میتوانید به رفع ترک پا در منزل بپردازید. لازم به یادآوری است که اگر شما با مشکل جدی ترک پا مواجه هستید و یا بیماریهایی چون قندخون یا دیابت دارید، سرخود نباید برای درمان ترک عمیق پا شخصا اقدام کنید و باید حتما به پزشک مراجعه کنید. عسل یکی از روشهای درمان خانگی برای رفع یا درمان ترک پا است. با توجه به مطالعات انجام شده، عسل خاصیت ضدمیکروبی و انتی باکتریال دارد و به راحتی این قدرت را دارد، زخمهای ایجاد شده بر روی پوست را درمان و آبرسانی کند. بعد از پایان شستشو، کمی عسل را به محل ترک پای خود بمالید و برای اینکه شیره عسل به اطراف نچسپد از جورابهای ضخیم استفاده کنید و بعد از گذشت 30 دقیقه اگر جذب پا شده بود، آن را پاک کنید.
درمانترکپاباجوششیرین و روغن نارگیل
یکی دیگر از روشهای موثر برای از بین بردن رکپا و درمان آن استفاده از جوششیرین و روغن نارگیل بوده که کافی است دو سوم یک تشت را از آب گرم پر کنید و سه قاشق غذاخوری از جوششیرین را به آن اضافه کنید. آن را هم بزنید تا زمانی که جوششیرین به خوبی حل شود و برای 10 الی 15 دقیقه پاهای خود را داخل محلول مربوطه قرار بدهید و سپس بعد از بیرون آوردن پا، توسط سوهان آن را اسکراب کنید و در نهایت با آب تمیز بشوئید.
روغن نارگیل:
یکی از روغنهایی که همیشه برای درمان پوستهای خشک پیشنهاد میشود، روغن نارگیل است. این روغن باعث میشود که پوست رطوبت خود را بیشتر حفظ کند. بعد از آنکه شما پاهای خود را از آب درمانی خارج کردید، روغن مربوطه را بر قسمتهای ترک خورد بمالید. روغن نارگیل به دلیل اینکه دارای خواص ضدمیکروبی و ضدالتهابی است، حتی اگر وضعیت ترک پا تا حدی وخیم باشد که دچار خونریزی شود، برای پیشگیری و درمان بسیار موثر است.
استفاده از روغن زیتون و پارافین
روغن زیتون جزء آن دسته از روغنهایی است که به دلیل خاصیت گیاهی و طبیعی خود، باعث رطوبرسانی به پوست شده و کاری میکند این رطوبت تا مدت طولاتی حفظ شود. طریقه استفاده از این روغن بسیار ساده بوده کافی است که بعد از شستن پاهای خود و تمیز کردن آنها، چند قطره از روغن زیتون را بر روی قسمتهای ترکدار بمالید و به آرامی ماساژ بدهید و سعی کنید بعد اتمام کار حتما جوراب بپوشید و ان کار را شب قبل خواب انجام دهید، سپس صبح که از خواب بیدار شدید، پاهای خود را مجددا بشوئید.
روغن پارافین:
روغن پارفین، پاشنه پاها را نرم و مرطوب میکند. اگر شما مقداری روغن پارافین را با زیتون مخلوط کنید و آن را کمی حرارت بدهید تا ذوب شود و در نهایت آن را بر روی ترکهای پای خود بمالید، بهترین نتیجه را از این محلول میگیرید.