یکی از روشهای درمانی و زیبایی پوست که کاربردهای متنوعی دارد و در دسته شیوههای تزریقی قرار میگیرد، مزوتراپی است. روشی به نام که به طرز معجزهآسایی به درمان کمآبی پوست، چین و چروکهای سطحی، سلولیت و ریزش مو کمک میکند. به عبارتی دیگر با این روش مواد ویژهای با خاصیت درمانی خود به زیر بافتهای پوست تزریق شده و این مواد باتوجه به مشکل پوستی شما توسط پزشکان تعیین میگردد. مواردی چون عصارههای گیاهی، ویتامینها و آنزیمها، داروها و هورمونها از دسته موادی هستند که طی تزریق مزوتراپی به شیوه موضعی به بخش داخلی پوست انتقال داده میشوند. همانطور که مشاهده میکنید، واژه مزوتراپی تشکیل شده از دو بخش «مزو» و «تراپی» بوده که مزو (Meso) به معنای«میانی» و تراپی (Therapy) هم به معنای «درمان» در زبان لاتین است. پس در روش مزوتراپی، لایه میانی پوست درمان خواهد شد.
فواید و کاربرد مزوتراپی چیست؟
لازم به ذکر است بدانید که در حالت عادی روپوست به طور کامل سطح پوست را میپوشاند به طوری که به ندرت چیزی میتواند از آن عبور کند. به طور مثال جیوه جزء عناصر طبیعی است که به عنوان یک فلز بسیار سمی شناخته شده و قدرت عبور از لایه اپیدرم را دارد. پس در نتیجه داروهای موضعی به سختی توانایی دارند که به این لایه نفوذ کنند تا به لایه میانی (درم) برسند. برای رسیدن به لایه میانی در مزوتراپی، از سوزن استفاده میکنند که البته روشهای بدون سوزن Needle Free هم وجود دارد، اما خب کاربردهای دیگری دارند. در مزوتراپی به صورت رایج، سوزنهای نازک و کوتاهی را مورد استفاده قرار میدهند. پیش از آنکه بخواهیم به سراغ کاربردها و فواید مزوتراپی برویم باید در ابتدا اطلاع داشته باشیم این روش چه اثری بر پوست گذاشته و چگونه به ما کمک میکند؟
نکته قابل توجه این است که روش مزوتراپی بر هر سه لایه پوست تاثیر میگذارد و تاثیرات درمانی آن بر روی پوست، لایه میانی و بافتهای پیودی زیرین به خوبی مشاهده میشود. این موضوع باعث شده تا این روش کاربردهای متنوعی داشته و حتی برای درمان ریزش مو، سلولیت و سایر موارد نیز به کار برده شود. در حالت کلی، میتوان فواید مزوتراپی را به دو بخش مهم فواید ناشی از مواد تزریق شده به پوست و تاثیر سوراخهای ریز ایجاد شده از طریق سوزن تقسیم کرد. در ابتدا قصد داریم فواید روش دوم را بیان کنیم، زیراکه برای خیلی از خوانندگان ناآشنا به نظر میرسد:
ریزآسیبهای مفید:
یکی از فواید بسیار موثر مزوتراپی، تاثیری است که ریزآسیبهای تشکیل شد از طریق سوزنهای نازک استفاده شده در این روش بر پوست میگذارند و به دلیل اینکه سوزن تا عمق متوسطی در پوست فرو میرود، آسیبی جزئی به پوست وارد شده که اصلا جای نگرانی نیست و این آسیب منجر به فعال شدن فرایندهای ترمیمی پوست میشود. خب با فعال شدن این فرایندهای ترمیمی، سلولهای پوستی سالم با قدرت بسیاری ساخت و ترشح کلاژن را شروع کرده و به دنبال آن فاکتورهای رشد، پروتئینهای بین بافتی و سایر موارد آغاز میشوند.
در ادامه رگهای خونی جدیدی شکل میگیرند که به ترتیب سلولهای بنیادی به طرف بخشهای آسیب دیده حرکت میکنند. این وقایعی که توضیح دادیم به جوانسازی و درمان مشکلاتی از قبیل ریزش مو کمک میکند که بخش عمدهای از اثرات درمانی در این روش به دلیل همین آسیبهای جزئی و در عین حال کنترل شده است.
آبرسانی، دارورسانی و تغذیه:
همانطور که در بالا اشاره کردیم، طی جریان مزوتراپی موادی به لایه درونی پوست تزریق میشوند و محلول تزریق شده در این روش را اصطلاحا کوکتل میگویند. اما توجه داشته باشید که فرمول کوکتل با توجه به نیاز شما تعیین شده و این کار با برنامه کاملا انجام میشود. به طور مثال برای درمان ریزش مو، کوکتل مزوتراپی را به گونهای ترکیب میکنند که حاوی داروهای غذارسان و ضدریزش به فلیکولهای مو باشد. موارد دیگری که به طور معمول در کوکتلهای مزوتراپی دیده میشود رابرای شما بیان میکنیم:
داروها:
اتساع دهنده عروق: مواد ایمن و بیخطری مانند بوفلومدیل که موجب افزایش خونرسانی به بخشهای تحت درمان میشوند.
بیحسی موضعی: داروهایی از قبیل لیدوکائین و پروکائین که علاوه بر اثرات بیحسی، دارای خاصیت ضدالتهابی نیز هستند.
داروهای هورمونی: این قبیل داروها مثل فیناستراید و سیپروترون، بیشتر در کوکتلهای مزوتراپی مو مورد استفاده قرار داده میشود که با تاثیر خود، هورمونهای جنسی را که موجب ریزش مو شده را به خوبی مهار میکند.
داروهای مفید و مغذی: کلسی تونین از هورمونهای طبیعی بدن است که موجب بهبود خونرسانی، تغذیه فولیکولی و همواره تغذیه پوستی شده و موادی مانند سیلکون که به طور طبیعی در پوست و مو وجود دارد را احیا میکند. یک ماده تجزیهکننده چربی به نام ال-کارانیتین که برای درمان سلولیت مورد استفاده قرار داده میشود.
ویتامینها و سایر موارد:
یکی از ویتامینهای قوی که در خانواده B قرار دارد، ویتامین B5 است که در تقسیم سلولی و بهبود بافتهای پوستی نقش بسیار مهمی را ایفا میکند.
بیوتین تاثیرات مشابهی به ویتامینB5 داشته به طوری که کمبود بیوتین موجب پوسته پوسته شدن و ریزش مو میشود. میتوان گفت که این ویتامین در تنظیم ترشح غدد چربی پوستی بسیار موثر است. هما ما میداینم که ویتامینC یک آنتیاکسیدان بسیار قوی بوده که تولید کلاژن را با قدرت زیادی تحریک میکند. ویتامین که دارورسانی را به پوست بهبود بخشیده و موجب ایجاد کلاژن میشود، ویتامینA است. از سایر موارد میتوان اشاره داشت به سدیمپیروات که برای بهبود حالت کدر و خسته پوست، خاصیت ضدپیری و رفع لکههای پوستی را دارد و یک ماده سفیدکننده که برای بهبود لکههای تیره و ترکهای پوستی در مزوتراپی بهکار برده میشود، گلیکولیک اسید است.
از سایر مزایای مزوتراپی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
هزینه مناسب نسبت به تاثیرات درمانی
روشی کمتهاجمی و بدون جراحی
بدون نیاز به بیهوشی و بدون درد
دورهی ریکاوری کوتاه و بدون نیاز به مراقبتهای خاص بعد از درمان
عوارض جانبی و خطرات محدود
آیا مزوتراپی خطرات و عوارض جانبی دارد؟
به دلیل اینکه در روش مزوتراپی داروها به شکل موضعی و دقیقا در محل، دچار مشکل میشوند، به طور محدود و نادری عوارض جانبی وجود داشته و میتوان گفت که تقریبا همه این عوارض و خطرات ناشی از مزوتراپی نادر هستند و تنها التهاب است که امکان دارد در بعضی از بیماران به طور موقتی و زودگذر ایجاد شود. برخی از عوارضی که تا اکنون در این روش گزارش شده را برای شما بیان میکنیم:
حساسیتهایی که ممکن است بلافاصله یا بعد از مدتی نمایان شوند مثل واکنش آلرژیک یا حساسیت به داروها و مواد تزریق شده به پوست که
معمولاً خفیف بوده و نادر هستند.
لیستین گاهی یکی از مواد استفاده شده در مزوتراپی است که بعضی اوقات، موجب التهاب و ورم موضعی میشود.
عارضههایی مثل عفونتهای پوستیکه بیشتر ناشی از خطای کادر درمانی و اکثرا به دلیل عدم رعایت مراقبتهای بعد از درمان توسط خود بیمار است.
ایجاد و ظاهر شدن لکههای روشن یا تیره در محل تزریقات
خون مردگی و کبودی در محل تحت درمان
ایجاد زخم، اسکار یا بدشکلی در محل تحت درمان
التهاب بافت چربی زیرپوستی
چه افرادی نباید مزوتراپی را انجام دهند؟
اگر شما جزء افرادی هستید که در دستههای زیر قرار دارید، بهتر است که از انجام روش میزوتراپی خودداری کنید، زیراکه در این روش احتمال بروز عوارض گفته شده بیشتر خواهد شد: